Anabole steroïden

Anabole-androgene steroïden, kortweg anabole steroïden genoemd, zijn preparaten die afgeleid zijn van het mannelijk hormoon testosterone. Deze steroïden hebben zowel anabole als androgene eigenschappen. Anabole eigenschappen zijn: toename van de spiermassa en verbetering van de botkwaliteit. Androgene eigenschappen zijn de typisch mannelijke kenmerken: kaalheid, toename van lichaamsbeharing, diepere stem, toename van het libido, verbetering van het gemoed en algemeen welzijn.

Sporters wensen vooral de anabole eigenschappen en niet zozeer de androgene eigenschappen. Testosterone heeft een anabole/androgene ratio van 1/1. Andere preparaten hebben dan weer een andere ratio. Mede op basis hiervan wordt een kuur door sporters samengesteld.

 
anabole steroïden
Anabole steroïden bestaan in verschillende vormen

Anabole steroïden bestaan in verschillende toedieningsvormen. Ze bestaan zowel in pilvorm als in smeerbare gels of als injecteerbare suspensies. Wegens risico op leverschade worden orale preparaten ten stelligste afgeraden. Behalve testosterone en nandrolone zijn er geen andere legale intramusculaire preparaten beschikbaar op de Belgische markt. Op de zwarte markt zijn tal van preparaten te verkrijgen, de oorsprong is echter niet betrouwbaar, het gebruik ervan kan dan ook risico’s inhouden.

Overmatig en langdurig gebruik van anabole steroïden kan tal van bijwerkingen veroorzaken: kaalheid, erectiestoornissen, verlies van libido, gynaecomastie (borstvorming bij de man), verhoging van het cholesterolgehalte, verdikking van de hartspier, impulsief en agressief gedrag, aantasting van de lever, infertiliteit, atrofie van de teelballen, acné, prostaatvergroting, etc. In het bijzonder bij vrouwen kan het gebruik van anabole steroïden leiden tot een diepere stem, toegenomen beharing op het lichaam en een vergrote clitoris.